Čokoládové soufflé se zmrzlinou a jahodami

 

Počet porcí: 4-6 podle velikosti formiček

Obtížnost: jednoduchá      rec9

Doba přípravy: cca 25 minut

Doba pečení: 7 minut

Suroviny:

100g kvalitní hořké čokolády (minimálně 70%)

90g másla (+ na vymazání formiček)

3 celá vejce pokojové teploty

120g moučkového cukru

40g hladké mouky (+ na vysypání formiček)

Postup:

Zapněte troubu na 200°C.

Ve vodní lázni nechte pozvolna rozpustit čokoládu s máslem.

Zatímco směs chladne, smíchejte v misce vejce a moučkový cukr a mixérem šlehejte cca 3 minuty. Poté nechte směs chvíli odstát.

rec6 - kopie

Mezitím si vezměte formičky (silikonové, keramické, nezáleží na materiálu), vymažte je důkladně máslem a vysypte moukou.

Pokud už čokoláda s máslem vychladla, začněte je pomalu míchat do vaječné směsi (před přilitím je potřeba zkontrolovat, zda pěna navrchu stále drží).

Jakmile je vše řádně promícháno, přisypte přes sítko mouku a pomalu důkladně zamíchejte.

Pokud nechcete soufflé rovnou servírovat, nechte formičky neupečené v lednici, chvíli před pečením je však vyndejte, aby hmota dosáhla aspoň trochu pokojové teploty.

Vyklopte z formiček a servírujte teplé rovnou z trouby s kopečkem zmrzliny, můžete dozdobit jahodami (či jiným ovocem) a lehce posypat moučkovým cukrem. Pokud však chcete, můžete dezert servírovat ve formičkách (elegantnější je to v těch keramických).

rec8 - kopie rec7 - kopie

Přeji dobrou chuť ☺

Zajímavost

Soufflé bylo poprvé upečeno ve Francii na počátku 18. století Vincetem La Chapellem, jenž se proslavil jako šéfkuchař například pro Viléma IV. Oranžského, portugalského krále Jana V. či Madame de Pompadour. Význam slova soufflé pochází od francouzského slovesa souffler, což znamená „dýchat“ či „nafukovat se“. Základem byly oddělené ušlehané bílky a žloutky s dalšími ingrediencemi. Tato laskomina se podávala buď jako zajímavý hlavní chod anebo dezert. Dnes existuje mnoho variant této pochutiny, sladké soufflé však patří mezi ty nejčastější.

Recept mám od své známé, jakákoli podobnost s Vaším receptem je proto čistě náhodná, děkuji.

Diana Vávrová