Objevte účinky zelené kávy
Jestliže si někdo myslí, že zelená káva je úplně něco jiného než kterou známe a máme ji v oblibě v podobě nápoje. Tak jste na omylu, částečně. Rozdíl není v rostlině, jedná se o plod kávovníku, který se však nepraží ale ponechává se v syrovém stavu v nazelenalé barvě. Jelikož se zrnka nepraží, ponechávají si v sobě veškeré blahodárné látky pro na še tělo. Obsahuje mnohem více antioxidantů než ta pražená. Možná proto je také tak populární.
A co vše nám může zelená káva nabídnout?
- Snižuje tělesnou hmotnost
- Zlepšuje krevní cukr
- Zabraňuje vysokému tlaku
- Zvýšení energie
- Potlačuje vznik žlučových kamenů
- Snižuje riziko vzniku cukrovky
Další významnou látkou, kterou se pyšní je kyselina kávová, jenž se podílí na vstřebávání cukru.
Hlavním důvodem, proč se zelená káva stala takovým hitem je, že má schopnost redukovat tělesnou hmotnost. Opravdu je to pravda. Ale musím vás upozornit, že nestačí pouze zelená káva, musíte si upravit také jídelníček a zapracovat do svého harmonogramu i nějaké to cvičení na problematické partie. Výsledek je však individuální. Najdou se totiž i lidé, kteří pro sebe nic nedělali a svedli to na zelenou kávu. Tyto neopracovaná zrnka vám nezaručí hbnutí, když pro to také nic neuděláte. Samo nic nejde, nikdy!
V poslední době můžete objevit zelenou kávu například se zázvorem nebo chlorellou. Díky zázvoru získáte zajímavou chuť a také se vám líp bude zpracovávat. Chlorella, jenž je sladkovodní řasa, díky které odchází z těla škodlivé látky a toxiny, obsahuje také vitamíny B, C a betakaroten spolu s obrovským monožství antioxidantů. Takže v zásadě můžeme říct, že zelená káva ve spojení s chlorellou znásobuje své úžasné účinky.
Na trhu naleznete zelenou kávu v několika variantách jako jsou například tabletky či nápoj. Pokud nevěříte tomuto zpracování není problém zakoupit čerstvá zelená zrnka a zpracovat si je sami.
PŘÍPRAVA NÁPOJE:
I když není pití zelené kávy u nás nikterak rozšířené jako například zelený ječmen, tak i tyto zrnka lze rozemlít a máte nezbytnou surovinu k přípravě nápoje.
Postup:
- dvě čajové lžičky namleté kávy zalijte vroucí vodou
- louhování by mělo trvat cca pět minut
- přecedíme a nápoj je hotov
Pro správný účinek je nutné ho pít minimálně třikrát denně. Pro někoho to může být velký problém, protože přeci jen zelená káva obsahuje více kofeinu než pražená.
Co se týče chuti, je mnohem výraznější až kyselá na rozdíl od klasiky, takže se vám může stát, že vám chutnat nebude. Nedoporučuje se však, abyste dochucovali cukrem nebo mlékem, ztratilo by to svůj efekt.
Jeden ze způsobů přípravy je i kombinace zelené a pražené kávy v různém poměru, tak aby byla výsledná chuť co nejpříjemnější. Typické je to pro instantní zelenou kávu.
Doporučuje se nejdříve vyzkoušet alespoň menší množství než zbytečně zakoupíte větší množství.
MLETÍ ZELENÉ KÁVY
Jak už bylo řečeno, někdo může upředňostňovat formu čerstvých zrnek, avšak je nutno podotknout, že nabídka na trhu není zrovna velká a zpracování je celkem obtížné.
Oproti tomu vás příjemně překvapí cena, protože není nijak přehnaná a zrnka jsou finančně dostupná. Co se týče trvanlivosti po namletí, tak na rozdíl od pražené jí má delší až o měsíce. Skladujeme v prostorách bez vlhkosti a temnu.
Mletí této kávy je obtížnější, protože zrnka jsou bez pražení tužší a pružnější, může se stát, že vám zničí mlýnek. Takže jestli už máte možnost nechat si jí namlít při nákupu, využijte toho. Pokud ne namočte zrna do vlažné vody cca na 20 minut, poté nadrťte v hmoždíři a na jemno v ručním či elektrickém mlýnku. Hrubost je sice větší, ale k přípravě nápoje to vůbec nevadí.
Na závěr by bylo dobré říct, že ne vždy, když se v obchodě před produktem objeví slovo ,,zelený´´, nemusí to nutně znamenat, že je to zdravé a lepší, protože i klasická káva je kvalitní a může se pyšnit prospěšnými látkami pro naše tělo.
Nezapomeňte hlavně na to, že abyste za pomoci zelené kávy mohli zhubnout, nebude vám stačit pouze pít nápoj či polykat tabletky. Abyste viděli výsledky, musíte cvičit vylepšit si jídelníček, protože nic nejde samo a je nutné přiložit ruku k dílu.
Napsat komentář