Domácí pletýnky
Kvasnice – čtvrtka
2 dcl mléka
20 dkg polohrubé mouky
Sůl – do mouky malá lžička
Práškový cukr malá lžička do kvásku
Vejce
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru uděláme kvásek. Do mísy nasypáme mouku a vmícháme sůl. Nalijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 2 hodiny vykynout. Dle hutnosti těsta buď přidáme ještě mléko anebo přisypeme mouku.
Poté si těsto rozkrájíme na stejné kousky, z tohoto množství vyjde asi 8 – 10 housek. Uděláme copánky a upleteme pletýnku. Pokud si netroufáte, stačí udělat jen bochánky.
Rozšleháme si vejce a pletýnky potřeme. Pletýnky necháme na plechu 20 minut ještě nakynout a poté pečeme dozlatova na 160°C v předem vyhřáté troubě.
Nezbývá než popřát dobrou chuť…
Eva Štefková
Napsat komentář