Vepřo-knedlo-zelo
Vepřo – knedlo – zelo je lidový název pro český národní pokrm, kterým je vepřová pečeně s knedlíkem a dušeným zelím
Skládá se ze tří součástí, společně podávaných na talíři.
Zpravidla je to pečené vepřové maso, houskový nebo bramborový knedlík a dušené bílé nebo červené zelí.
Je to jednička v klasické české kuchyni, kterou ochutnal nejen skoro každý Čech, ale i naši zahraniční turisté.
Původem pochází z Bavorska (kde se můžeme setkat v podstatě s totožnými podobami).
Dokonce se stalo i inspirací v hudebním průmyslu – je po něm pojmenovaná jedna česká kapela, která vznikla v Litomyšli roku 1991 – Vepřo – Knedlo – Zelo.
Ale pojďme zpět do kuchyně.
V 19. století za dob císaře Franze Josefa jeden pražský restauratér vynalezl unikátní pokrm, který do té doby neznala žádná kuchařská kniha, a to je již zmiňované vepřové s knedlíkem a zelím.
Tento pokrm znamenal průlom v dějinách české kuchyně, která tak získala vlastní a jedinečné české jídlo. Jednalo se o první typicky český knedlíkový pokrm. Víte co, pojďme si ho uvařit a proniknout tak do tajů klasické české kuchyně.
Co budeme potřebovat?
Určitě maso a dnes se již využívá nejen vepřové, ale i kuře, kachna, husa, králík, zkrátka podle chutě každého z nás.
Připravila jsem dva podobné recepty. První si uděláme vepřový bůček, bramborový knedlík a bílé zelí. Druhý je pečený králík, bramborový knedlík a červené zelí.
Připravíme si vepřový bůček, cibuli, česnek, sůl, kmín, sladkou papriku. Bůček omyjeme, nakrájíme na proužky. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a česnek. Proužky masa nasolíme, okmínujeme a opaprikujeme a vložíme na cibulku.
Poté trochu podlijeme vodou, přikryjeme druhou částí pekáčku nebo zapékací mísou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C tak dlouho pokud není maso měkké. Průběžně kontrolujeme, otáčíme a podléváme.
V poslední fázi pečení sundáme horní víko a necháme udělat vypečenou kůrčičku.
Nyní si připravíme zelí.
Vybíráme pěkné se zelenými listy. Nakrájíme na proužky (košťály – tvrdé části zelí nekrájíme, ty dále nezpracováváme), dáme do hrnce, osolíme, dáme kmín a cibuli. Podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme do měkka, pak slijeme přebytečnou vodu a podle chuti dáme ocet, cukr nebo ještě sůl. Promícháme a necháme prohřát.
Nyní nastal čas, připravíme si knedlíky.
Já zvolila bramborový knedlík, ale můžete klidně i jiné třeba kynuté, špekové, houskové.
Budeme potřebovat asi tak 60 dkg vařených brambor, 30-35 dkg hrubé mouky, 1 vejce a 1 -2 zarovnané lžičky soli.
Den předem uvařené brambory nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny a dobře zpracujeme. Vytvoříme 2 válečky, které vaříme v osolené vodě 20 minut.
Hotové propíchneme, aby vyšla pára.
Pokud budeme připravovat králíka, je postup úplně stejný, jen omytého králíka musíme proložit špekem nebo slaninou, pak není tak suchý. A ostatní příprava je úplně stejná.
Ráda vás budu inspirovat i jiným receptem. Podívejte se na můj blog Vařím s láskou
Na závěr je třeba dodat, že sklenička vychlazeného pivečka na zapití dělá tu správnou tečku.
Dobrou chuť vám přeje Petra.
Napsat komentář